işin günah almak, ah almak gibi manevi boyutuna hiç girmeden meraklısı için teknik bilgiler verecem, hazır olun.
şimdi bu yazıyı okuyorsanız, büyük ihtimalle icradan çok ucuza araba alınabileceği söylentisi kulağınıza gelmiştir. doğrumu diye soracak olursanız, ne doğru ne yanlış. evet icra iflas kanunu açıkça bedelin %50 sine kadar satılabilmesine olanak vermiş arabaların fakat büyükşehirlerde satışlar kalabalık gerçekleştiği için açık arttırma sırasında fiyatın yükseldiği, taşra sayılabilecek küçük ilçelerde de muvazaalı olarak borçlunun yakınlarının ihaleyi domine etmesi çok sık görülüyor. bu sebeple yarı fiyatına araç sahibi olabilmek teoride kalan birşey haline geliyor.
tabi şanslıysanız ve bu icra kanalıyla satışları sürekli takip ederseniz yarı fiyatına araç sahibi olmanız mümkün. gelin bu konuda teknik tüyoları sizinle paylaşayım.
ilk olarak; icra dosyasına gidip bakın, eğer dosya alacaklısı banka, sigorta şirketi veyahut alım gücü yüksek bir şirket ise ihalede aracın “borca mahsuben” kendisine verilmesi çok yüksek ihtimal. alacaklının alacağını tahsil edemeyen sıradan vatandaş olmasına dikkat edin.
aynı şekilde yine icra dosyasından borçlunun kim olduğunu öğrenip, ihalede sorun çıkarıp çıkarmayacağını araştırmanızda fayda var. kim topuğunda kurşunla dolaşmak ister ki?
peki araçları nereden bulacağız dediğinizi duyar gibiyim. devletin bizzat bunlar için açmış olduğu bir internet sitesi mevcut: https://esatis.uyap.gov.tr/ adresinden bulunduğunuz il hatta ilçeye göre araç arayabiliyorsunuz. hatta araçların marka ve modellerini dahi seçmeniz mümkün. gözünüze kestirmiş olduğunuz aracın ayrıntılı bilgilerini de yine görüntüleyebiliyorsunuz. tabi gidip icra müdürlüğünden aracın hangi yediemin otoparkında olduğunu öğrenip otoparktan araca bakmanızda fayda var. yedieminlik ülkemizde o kadar da güvenilir değil ne yazık ki.
aracı buldunuz diyelim. henüz deneme fırsatım olmadı ama yine site üzerinden e-imza veyahut mobil imza sistemiyle giriş yapıp teminat yatırabilir ve teklif verebilirsiniz. yok ben bu işlerden anlamam diyorsanız, satış tarihi ve saatini bir de satışın yapılacağı yeri öğrenip teminat miktarıyla ihaleye katılabilirsiniz.
satıştan bir gün önce, yediemin otoparkında arcı bir daha ziyaret edip, herhangi birşeyinin sökülüp sökülmediğini kontrol etmenizde fayda var. eğer araç sapasağlamsa size önerim “tarih kayıtlı fotoğraf”larını çekmeniz. ne olur ne olmaz.
gelelim satışa. teminatlarını yatırmış olanlar pey sürerek fiyatı arttırıyorlar. 10 dakikalık süre sonunda en yüksek teklifi veren ihaleyi kazanıyor. kazanan kişiye teminat dışında kalan parayı yatırması için icra müdürünün belirleyeceği bir müddet veriliyor. bu müddet genelde ihalenin feshi davasının açılabileceği 7 günlük süreye tekabül ediyor. yani ihale bitince arabanın anahtarını kimse size vermiyor.
süre sonunda da eğer paranızın kalan kısmını yatırdıysanız sorun yok. fakat yatırmazsanız teminatınız yanıyor. yatırdıktan sonra aracın noterden üzerinize devri ise icra dairesinden icra dairesine farklılık göstermekte. ayrıntılarını icra müdüründen öğrenebileceğiniz gibi genelde küçük yerlerde icradan alınmış elden takipli müzekkere ile notere uğramanız yeterli.
hemen hemen her konuya ayrıntılı olarak değindiğimi düşünüyorum. yine de sorularınız olursa hiç çekinmeden iletebilirsiniz.