Hukuk Bürosu Açmak

google’a baktım, avukatlığa ilişkin en çok sorulan sorulardan biri de buymuş, hemen pagerank ayağına aydınlatıcı bir yazı kaleme alma kararı verdim.

stajı bitmeye yakın veya işçilikten usanmış avukatları kara kara düşündüren sorulardan birini daha bugün yine sizlerle beleşe paylaşıyorum. 🙂

eğer torpiliniz olmadığı için mülakatı geçememiş veyahut hiç girmemişseniz, yada zaten avukat olmak istiyorsanız; yapabileceğiniz en iyi avukatlık türü serbest avukatlık. kamu (kurum) avukatı olmanın mesleğin başında olan bir avukata göre oldukça fazla avantajı var evet, ama uzun vadede karsız bir yatırım. üstelik sizden daha aptal amirlerinize hesap veriyor olmanız, devlet memuru statüsünde olmanız gibi kötü özlük sonuçları da mevcut. kpss engelinden hiç bahsetmedim bile.

zaten bu yazıyı okumaya başladıysanız, kuvvetle muhtemel kafanızda serbest avukatlık yatıyordur. çok fazla lafı dolandırmadan konuya gireyim en iyisi.

ilk iş ofis açacağınız ilin barosuna kayıtlı olmanız veya kaydınızı oraya aktarmanız gerekiyor. eğer başka barodan nakil yapacaksanız, yeni baronuz, nakil ücreti adı altında size oldukça yüklü bir meblağ kitleyebilir. fakat bunun olması gereken miktar 2 yada 3 aidat arasında. bu konuda bir adet Türkiye Barolar Birliği kararı da mevcut ama şimdi üşendim bulup eklemeye. Google ile bulabilirsiniz, olmazsa iletişime geçerseniz yardımcı olabilirim.

ilk aşamayı hallederken bulunduğunuz ilin adalet komisyonuna ofisinizin adresini, ofis telefon ve faks numaranızı ve varsa ünvanını bildirmeyi unutmayın. zira daha sonra cmk görevlendirmelerinde ve uyap sisteminde kullanılacak olan veriler bunlar. hazır barodayken de cmk, adli yardım ve şartları varsa uzlaştırma dosyalarında görevlendirilmek istediğinizi gösterir 3 farklı dilekçe bırakın baro kalemine.

hazır ofisten bahsetmişken, il müşterilerinizin bir kısmının “tabelaya gelen” tiplerden oluşacağını, bu sebeple görünür bir yerde ofis kiralamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. çünkü mesleğin başında, henüz ofiste sinek avlıyorken yegane teselliniz tabelanızı görüp size bir şeyler danışmaya gelen insanlar olacak. ayrıca; kira sözleşmesi yapmayı ve kira bedelini sözleşmede yer alan hesap veya iban numarasına yapın. bunlar ileride, işin vergi boyutunda lazım olacak.

internet, telefon, elektirik, su ve doğalgaz ile ilgili olarak ise başvurularınızı eğer yapabiliyorsanız, “işyeri” değil de “mesken” olarak yapmanızı öneririm. işyerlerinin faturalandırmadaki katsayıları yüksek zira. tabi yakalanırsanız yaptırımlarla siz yüzleşirsiniz. (not: ben işyeri olarak açtırdım.) yine bu faturaları online yani e-posta yoluyla almak yerine fiziki olarak almak istediğinizi belirtin başvurularda. çünkü bunları da gider göstereceğiz ileride vergi hususunda. yine kullandığınız cep telefonu faturalı hat ise bunu da vergiden indirebiliyorsunuz.

ofisinizi açarken herhangi bir yere bildirimde bulunma veya herhangi bir yerden izin alma yükümlülüğümüz yok. sadece vergi açılışını yaptırmanız yeterli. bunun için kesinlikle bir muhasebeci ile çalışmanızda fayda görüyorum. çünkü hem bürokrasisi uzun hem de oldukça teknik. kasıt olsun olmasın en ufak hatanız size ziyadesiyle ödettiriliyor.

ufak tefek ayrıntı olarak görebilirsiniz ama tabela ve kartvizit yapımında profesyonel bir ofset ile çalışmakta fayda var. hepsinin birbiriyle uyumlu olması önemli. tabi ofsetinize avukatlık kanunundaki yasaklayıcı hükümleri (tabela boyutu, rengi vs) anlatmanız gerekiyor. kartvizitte de illa vergi daireniz ve vergi numaranızın yer almasını sağlayın.

almanız gereken elektronik eşyalar var biliyorsunuz. bunların ofisiniz ünvanı varsa onun, yoksa kendi adınıza faturalandırılmasını sağlayın. bu da vergi indirimi için geçerli.

halihazırda e-imzanız vardır diye tahmin ediyorum. tablet veya koca ekranlı bir cep telefonu kullanıyorsanız, aylık 5-6 liraya mobil operatörünüzden mobil imza da talep edebilirsiniz. bu fantazi oluyor biraz ama, fantazi candır. 😉

mobilyalarınız, döşemelerinizi tam olarak alın. faturalandırmayı hatırlatmama gerek yok herhalde. kervan yolda dizilir mantığıyla ofis açmayın. çünkü müvekkillerinizin aklında ofisiniz, ilk gördükleri şekliyle kalacak. bu sebeple belirli bir kaliteyi, renk ve dizayn uyumunu yakalamanız gerekiyor. bu sebeple, zevkli bir hatunla seçim yapın veyahut zaten zevkli bir hatunsanız arayın konuşalım. 😀

yolun en başında olduğunuz için zaten sürekli ofiste iş bekleyeceğinizden, sekretere ilk aşamada ihtiyacınız olamayacak. fakat işleriniz belirli bir sıklığa ulaştıktan sonra ofisinizin kapısının duvar olmaması adına bir adet istihdam etmeniz gerekecek. sgk, yol, yemek, maaş ve hatta vergi durumlarını gözönünde bulundurarak hareket etmenizde fayda var.

gelelim en önemli hususa; açılış yapacak mısınız? ben şahsen bizzat kendim yapmadım. mütevazı görünmek ve uzun vadede yavaş yavaş tanınmak daha makul göründü gözüme. yok ben iyi reklam yapacam diyorsanız, açılış yapmanızda fayda var tabi, sizin bileceğiniz iş. yapmışken de güzel bir açılış yapmayı ve reklam yasağını unutmamakta fayda var.

aklıma gelenler şimdilik bunlar. sizin sorularınız olursa, çekinmeden sorabilirsiniz. şimdiden bol kazançlar…